2009. október 1., csütörtök

Csodák

         Ez volt a szeptember 28-án tartott nagyifi témája. Miután (nagyifihez képest) szép számban megjelentünk, el is kezdődött a beszélgetés. a kezdeti kérdés az volt, hogy mit is jelent ez a fogalom. Volt aki megmagyarazhatatlan természetű, természetfeletti eseménynek titulálta, volt aki azt mondta, hogy léteznek csendes csodák is, amelyek a külvilág számára nem annyira látványosak, de annak a bizonyos személynek, akivel  megtörténnek fordulópontot jelentenek az életében...Szóbakerültek az ismert bibliai példák, úgy mint Jézus tanításai. Ekkor beszelgettünk az okkultizmusról. Ennek a hívei azt állítják, hogy bizonyos különleges képességekkel megáldott emberek bárminemű orvosi beavatkozás nélkül meg tudják gyógyítani emberek ezreit. Gyógyító erejüket viszont nem feltétlenül Istentől kapták. Nem tudtunk ellenállni a kísértésnek, hogy ne kételkedjünk egy kicsikét ezekben a történetekben. És akkor rögtön jött az ellenpélda is: a szkeptikus, aki elmegy a hatalmas gyógyítóhoz és az nem tud tenni érte semmit. Ez az ember miért nem gyógyult meg? Erre az az általános válasz, hogy azért mert nem hitt ebben a módszerben. Akkor hát a hitünk lenne az, ami valójában meggyógyít? (említést tettünk a placebokról, amelyeknek eléggé nagy százalékú sikerük van)
           A másik nagy kérdés az volt, hogy léteznek-e vajon igazából csodák. Számtalan tudományos TV csatornán lehet látni manapság olyan műsorokat, amelyek a bibliai csodákat magyarázzák, tudományos eszközökkel, ésszel boncolgatva mindazt, amit Isten titokzatosnak és rejtélyesnek hagyott. Szóba került a Vörös tenger kettényílásának logikus, tudományos magyarázata is. Viszont azt szeretnénk hallani, kedves tudósok, hogyan lehetséges, hogy Mózes botja kígyóvá változott? E kérdéseket latolgatva rádöbbentünk, hogy korunk embere fél a titokzatosságtól, a rejtélyektől. Mindent megpróbál megértani, (ki)megmagyarázni. Egyféleképpen gyilkolja a csodákat, mert nem érti őket. Mindannyian úgy véltük, hogy ez egy szomorú tény, mert az életünk csodák nélkül száraz lenne.
         Végkövetkeztetésül: az emberben  van egy adag vele született kétely és egy adag vele született hit, ami az ehhez hasonló témákat illeti.
         Ezen kívül még sok érdekes dolog elhangzott, de hogy bővebben mik is, az maradjon meg rejtélynek!


Tekla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése