2010. július 24., szombat

II. Nagy Biciklitúra szabályzat

Aki volt az előző túrán, az tudja, hogy ezek a szabályok azért fontosak, mert a biztonságot garantálják bizonyos mértékben.

Vonulási szabályok

- Amikor az úton megyünk, kötelezően a két kocsi között kell legyen minden biciklis. A szabélyok ezt kérik, és csak így tudjuk a biztonságot garantálni. Amikor úton vagyunk, maximum 1 kilométert foglalunk el úttesten. Főutakon és aszfaltozott mellékutakon egyesével kell haladni, ha lehet az út szélén látható (vagy nem látható) fehér vonal mögött. Féktávolság kb. 5 méter kell legyen. Főútakon nem fogunk gyakran haladni, úgy próbáltuk a túra útvonalát megtervezni, hogy nagyrészt mellékutakon kelljen haladni..
- Ahogyan tavaly is, tilos hirtelen mozdulatokat véghez vinni. Azaz hirtelen irányt változtatni, kormányt erre-arra kapkodni, illetve egyéb vagánykodások is tiltottak (hirtelen előzés, kéz nélkül menni, kanyart fél kézzel bevenni, stb)
- Akadály estén (gödör, nagy kő, buszmegálló, rendőr, szabálytalanul parkoló autó, árvíz az út közepén, stb) rögtön jelzed, azaz jelzel balra, hogy kielőzöd, hogy az utánad következő is láthassa, és legyen ideje neki is előzni. Előzésnél, letérésnél mindig kézjellel kell jelezni.
- Ha a csapat megáll, akkor az első magasra emeli a kezét, ezt a jelet mindenki kötelezően tovább kell hogy adja. Amúgy meg minden jelet tovább kell hogy adnod, hogy a legutolsó is tudja azt, amit az első és a középső tud.
- Ereszkedőknél mindig két kézzel kell fogni a kormányt, soha nem szabad elengedni, kéz mindig a féken kell legyen. Hajtűkanyarokban nagy sebességnél tilos fékezni (főleg ha a földön homok van – kidob, és bár a repülés kellemes váltás a tekerés után, de a landolás nem biztos, hogy kellemes élmény marad). Nagyon veszélyesek a köves, poros, gödrös ereszkedők, itt ajánlott kisebb sebesség tartása. (Etéd előtt lesz egy ilyen jó kis ereszkedő)
- Mivel nem egyforma a teherbírásunk, a leggyengébb diktálja a tempót. Egyes esetekben megtörténhet, hogy a csapatot kettéosztjuk, és akik jobban bírják, azok mennek előre, de lesz egy bevárási pont, amiben mindig megegyezünk.
- Ha elromlik a biciklid, akkor szólni kell valakinek, akinél walkie-talkie van (3 biciklisnél lesz), ha 5-10 percnél többet vesz igénybe a javítás, akkor biciklit cserélünk, és este javítjuk meg az elromlott biciklit.
- A felosztás ugyanaz marad, mint tavaly. Naponta megegyezünk abban, hogy ki a vezérbringás (ezredes, admirális, úgy nevezitek, ahogy akarjátok). Őt soha nem szabad megelőzni. Ő ugyanis a leggyengébb bringás teljesítményét számba véve diktálja a tempót. Feladata az útvonal és a tempó tartása. A sereghajtó zárja a sort, utána úgyszintén nem mehet senki, ha valaki nem bírja a tekerést, akkor hátul maradhat, szól neki, a sereghajtó csak azután indul tovább, miután a kifáradt személy beült a mikrobuszba.
- Ha nagyon fúj a szél (emlékezzetek csak Jidvei és Balázsfalva között milyen csúnya szél fújt), akkor a már bevált cselt alkalmazzuk: a vezérbringás vágja a szelet, a többiek sorban az ő árnyékában húzódnak meg, úgy jól tudnak tekerni.
- Tilos bringázás közben a mobilon való beszélés, zenehallgatás, vagy egyéb tevékenység, amely korlátoz, eltereli a figyelmed. Figyelni kell az autókra, általában türelmetlenek a sofőrök, szeretnének minél hamarabb továbbmenni, téged elhagyni, figyelj tehát rájuk, még akkor is ha neked van előnyöd.

Biciklis kellékek:

- bicikli: legyen strapabíró mountain bike kerékpár, minél könnyebb, olyan, amit már ismersz, otthonosan és kényelmesen fészkelődsz az ülésén. Indulás előtt, szerdán (július 12-én) lesz egy utolsó ellenőrzés, addig mindenki tegye vagy tetesse rendbe a biciklijét. Ne legyen nyolcas, tojás a kerékben, ne akasszon a fékpofa, váltson minden fogaskerékre könnyen, a pedál legyen rendben. Ha nem tudjátok ti megcsinálni, akkor irány a szervíz.
- hátsó villogó és egy erős fényű első lámpa (éjjeli túrához). Ne felejtsetek el elemet is tenni hozzá, elemtöltőt ugyanúgy lehet hozni, hiszen a fényképezők elemei is igényelni fogják a feltöltést.
- egy szett tartalék fékpofa, esetleg gumifoltok, jobb ha van nálad tartalék belső és külső gumi is
- kulcsokat is jó betenni, főleg, ha valamilyen speciális kulcsról van szó
- kötelező a sárga fényvisszaverő mellény és a sisak, ajánlott a kesztyű (bár csak az ujjaid barnulnak le, ha rövid, mégis megvédi a tenyered, ha leesel), kötelező napszemüveg, ha lehet, akkor minél jobban fedje az arcod, ezzel meg tudod védeni magad a szemberepülő légytől és egyéb szárnyas állatoktól, valamint a portól, sártól is, amit az előtted levő bicikli hátsó kereke dobhat adott esetben. Továbbra hasznos, ha a biciklin macskaszemek vannak, kereken, elől és hátul is.
- jó a biciklis nadrág, a szivacsos, a fiúk különösen fogják értékelni, kényelmesebbé teszi a bringázást, a biciklis felső is jól fog, ha van, nem izzadsz benne annyira, de rendes pólóban is lehet tekerni, tehát nem kötelező
- kulacs is jól fog. Az egyes útszakaszokon lesznek emberek, akik aznap a vizet viszik (hogy ne mindig a kocsit kelljen feltörni ezért), náluk lehet utántölteni, ha a kulacsból elfogyott a víz

Csomagba ennyi kell beleférjen:

 6-7 póló, 6-7 alsónemű, 6-7 zokni, 2 meleg felső, 1 nagykabát, 1 jó minőségű esőkabát, 3-4 rövidnadrág, 2 hosszú nadrág, 2-3 cipő (piaci teniszcipő is megfelel, bár lehet, hogy hamar tönkremegy, lehet belőle többet is vásárolni), fürdőruha (Medve-tóra is gondolva), illetve zacskó a szennyesnek, ebből is legalább 3-4

Kocsiba pakoljuk:

- sátor (Tárkányi Isti hoz kettőt, Lészai Robi, Adorjáni Eszter, Bánhegyesy Tóni, Tordai Zsolt)
- izolír és hálózsák
- elemlámpa, hogy ne tévedj el, ha kilépsz a sátorból
- étkezéshez: fém mélytányér és csupor (lehet műanyag is, de nem a legajánlottabb), fém evőeszközök, bicska (székely igazolvány)
- nagy táska, ami a kocsiba kerül, ebben lesznek a ruhák, reggel beteszed a kocsiba, este pedig megkapod
- tavaly bevált: törölköző, fogkefe, fogpaszta, nedves papír zsebkendő, víz nélküli kézmosószer, személyes gyógyszerek, illetve napolaj, égés elleni krém, bármi ami megvédhet

Nem kocsiba pakoljuk: kicsi táska, amibe a vizet, plusz édességet, gps-t, térképet, esetenként biciklialkatrészeket, szerszámokat pakolod

Jó és hasznos tanácsok

- Újból úton leszünk, jó lesz átnézni, hogy merre megyünk. Mint tudjátok, mi már egyszer megnéztük az útvonalat, végigmentünk ott, ahol kocsival végig lehetett. Rá lehet keresni a városokra, helyiségekre, ahol végigmegyünk, azt is tudatosítsd magadban, hogy sokat kell majd mászni. Talán elégtétel lesz számodra is az a kép, amely majd a szemed elé tárul, gyönyörű vidékeken haladunk keresztül.

- Mindenkinek lesz feladata a két hét alatt. Azaz senki sem fog lustálkodni, miközben mások dolgoznak. Eddig így néz ki első napra a beosztás:
                Konyhások: Vincze Tekla, Filep Erika, Demeter András
                Sátorhúzók, biciklijavítás: Kiss Gábor, Sanyi, Farkas István, Lészai Robi, Tárkányi Isti, Bánhegyesi Tóni, Adorjáni Eszter
                Pakolás: Vitus István, Farkas Attila, Jenei Zoltán


Étkezések: lesz olyan hely, ahol mi kell főzzünk, lesz olyan, ahol kapunk enni. SOHA ne üljön le senki úgy enni, hogy nem mosott előtte kezet, és mindig találjatok arra módot, hogy tisztálkodhassatok.

Sérülések, rosszullét esetén rögtön szólj. Karcolások, zúzódások meg egyebek csak gyors orvoslást igényelnek, kivéve ha teljes sebességgel a falnak ütköztök, akkor lehet, hogy csúnyán leviszi a bőrt a beton az ujjatokról. Láz, hasmenés, vagy egyén ilyen ínyencség esetén rögtön kell szólni a túravezetőnek (Vitus, Mesi).

Telefon: nincs. Azaz hozhatod, de úgysem lesz nálad, csak amikor megállunk. A szülőket is kérjük, hogy ha nem fontos, akkor nap közben ne zavarják a tekerő ifjakat, mert nagy valószínűséggel nem fogják felvenni.

Információk: este telefonon lehet bennünket elérni, amúgy pedig a 2aguifi.blogspot.com oldalra töltünk fel remélhetőleg minden nap beszámolókat (kép, esetleg videó, szöveg).

!!! Alkoholt és cigarettát nem ajánlatos útközben fogyasztani!

Indulás július 25-én, reggel 8 órakor lesz, találkozunk 6 órakor a Kétágúnál, felpakolunk, és indulunk Gyulafehérvár felé. Mindenki vigye szombaton el a csomagját a Kétágúhoz, ott letesszük és másnap csak be kell pakolni a kocsikba.

Amint az utolsó megbeszélésen is elmondtuk, ugyanúgy, mint a tavaly, idén is kötelező orvosi papírt hozni.

A szabályzatot a tavalyi szabályzat alapján írtuk meg, azóta sem változott sok minden, nagy segítségünkre volt a János Zsigmond Unitárius Kollégium tavalyi túrájának a szabályzata.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése