2009. július 16., csütörtök

I. NAGY Biciklitúra hasznos infók - szabályok

Vonulási szabályok:

Az alábbi szabályok betartásán múlik az egész túránk biztonsága. Megkérlek megértéssel és komolysággal viszonyuljatok betartásukhoz:
• Amikor a csapat halad, kb. 1 kilométert foglalunk el „libasorban” az aszfaltból. A „magas” és „közepes” veszélyességű szakaszokon kizárólag csak egymás mögött, az út széli fehér vonalon kívül haladunk (ez sokszor csak képzeletbeli vonal, mert le van kopva), a féktávolságot betartva (kb. 5 méter). A mellékutakon, ahol „alacsony” veszélyességi fok van, ott lehet egymás mellett is haladni néhányatoknak. Az útvonalat nagyrészt úgy terveztük meg, hogy ne kelljen főutakon haladni.
• Tilos hirtelen irányt változtatni (kivágni és előzni), kapkodni, vagánykodni (kéz nélkül menni pl.)
• Amikor akadályt észlelsz magad előtt (gödör, öreg biciklis bácsi, autó az út közepén, stb) - és tudod, hogy ki fogod előzni, azonnal jelzel a bal kezeddel, hogy a hátsó lássa ezt és legyen ideje neki is kitérni. A kézjelt mindenki továbbadja. Ha kanyarodsz is,mindig jelzel!
• Ha a csapat meg fog állni, akkor az első ember jó magasra emeli az egyik kezét és mindenki továbbadja a jelet.
• Az ereszkedő sok esetben veszélyesebb tud lenni, mint maga a forgalom. Nagyon figyelmesen, a kormányt jól megfogva és kezekkel a féken kell ereszkedni. Hajtűkanyarokban nagy sebességnél tilos fékezni (főleg ha a földön homok van – kidob, és nézheted magad). Legveszélyesebbek a nem aszfaltos, köves, gödrös ereszkedők. Itt ajánlott a kis sebesség tartása.
• Nem egyforma a teherbírásunk. Emiatt adott útszakaszt más-más csapatban teszünk meg, viszont mindig lesz kötelező bevárási pont, melyeket előzetesen egyeztetünk. Te magad döntöd el, hogy milyen tempót választassz. Jól jegyezd meg, magadat magadhoz kell mérjed és nem máshoz!
• Ha elromlik a bringád, szólsz valakinek, akinél walkie-talkie van, és értesítjük a kocsikat is. Ha a baj komolyabb, nem javítunk semmit a helyszínen, hanem bringát cserélünk.
• Naponta kijelölünk egy vezérbringást, aki aznap elől megy. Őt tilos kielőzni! Az ő feladata lesz aznap az útvonalat és a megfelelő irányt, tempót tartani. Ha külön csapatokban vonulunk, akkor minden csapatnak lesz egy vezérbringása. A sereghajtó után úgyszintén tilos hátulmaradni. Ő az aki zárja a sort.
• Erős ellenszél esetén jól ismert trükk az, hogy a vezérbringás vágja a szelet, a többiek mögötte húzódnak meg, úgy jól tudnak tekerni.
• Bringán ne beszélj mobilon, figyelj mindig a veszélyekre, az autókra, még akkor is ,ha helyenként neked van előnyöd.

Biciklis kellékek:

• Olyan mountain bike kerékpár, amely strapabíró, nem nehézkes, otthonosan ülsz már a nyergében, kényelmes és könnyen hajtható.
Indulás előtt pár nappal tartunk egy bicikli-inspekciót, ahol kizáró ok az, ha: 8asok és tojások vannak a kerekekben, akasztja a fékpofa a kereket, szökik a lánc, nem vált minden fogaskerékre, a pedál nincs rendben, rosszak a fékek.
Jó elvinni Feri bácsihoz, vagy más szerelőhöz a biciklit, és felszereltetni. Legjobb viszont ,ha magad szereled, vagy a szaki mellett vagy, hogy tanulj!
• Szükséges, hogy minden bringán legyen egy hátsó piros villogó és egy első elemes lámpa (nem kell márkás legyen, orosz testvéreink olcsón kínálják a piacon). Ez az esetenkénti elesteledések miatt szükséges, úgyhogy az elemről is gondoskodjatok. Fejre erősíthető lámpa is jó!
• Kötelező hozni egy szett tartalék fékpofát - olyat, ami talál a saját bringádra. (Az ereszkedőkön nagyon hamar megkopnak, kb. 8 nap után cserélni kell).
• Gumifoltot nem muszáj tegyetek, mert a defektes bringákat csak este javítjuk meg közösen, és arra lesz folt bőven).
• A bringádhoz találó személyes kulcsok (hexagon, pedálkulcs). Nem kell egy egész ládát felpakolni, de jól fog, ha kézügyben van a táskában egy-két speciális kulcs, így nem kell leállítsuk az egész karavánt, ha elakadsz.
• Igyekezz a napi bringázást minél kényelmesebbé tenni magad számára. Az ülés, a biciklis szivaccsal bélelt nadrág, a feltöltött kulacsod, a titkos kis ropik és csokik, mind az erőtartalékaid segítik.
• Kötelező a biciklisisak és a sárga fényvisszaverő mellény! Mielőtt megveszed, próbáld fel a sisakot, hogy legyen jó és kényelmes. Az újak elég drágák, igyekezzetek second-hand sisakot szerezni.
• Nem kötelező, de megkönnyíti az életeteket egy pár bicikliskesztyű, illetve a speciális biciklis öltözék. Ezek egyberuhák, nem izzadnak annyira, és a lábaközük szivaccsal bélelt. Majd érthető lesz miért... Amúgy az ószeren vagy a second hand üzletekben egészen profi ruhákat lehet venni 10-40 lej között.
• Kulacs, melyet a bringa vázára erősítessz.

Hoznivalók: (a felkiáltójellel jelzett dolgok nagyon fontosak!)

Ruhaneműk:
• 5 póló, 10 zokni, 7 alsónemű, 1-2 rövidnadrág, 2 hosszúnadrág, 2 meleg felső - a ruhák többnyire legyenek világos színűek, hogy ne vonzzák a meleget.
• esőkabát!
• 1-2 sapka (nap ellen védjen)
• 2 cipő (torna v. adidas)
• fürdőruha

Kellékek:
• Sátor, amennyiben van (de egyeztetni kell, hogy kivel alszol, mert lehet van az illetőnek sátra)
• Izolír, hálózsák!
• Étkezésekhez: fém mélytányér, nagyobb csupor (ez a nagyobb méretű inox csupor,amibe adott esetben levest is tehetünk), fém evőeszközök, kés, bicska!
• Elemlámpa! (a túra idejére gondoskodj arról, hogy mindig fel legyen töltve jó elemmel, mert éjjel nagy szükség van rá!) A kis led-es lámpák nagyon hasznosak.
• Kicsi hátitáska vagy oldaltáska (ezt a bringán viszed magaddal, amibe rágcsálnivalót, innivalót, térképet, esőkabátot, stb-t teszel.) Valami olyat keress, ami a bringázás közben nem zavar majd. Ha nem lesz, akkor a kocsiban mindig felülre kell majd bepakolni.
• Hátizsák, v. nagytáska, amibe mindent pakolsz (ezt a kocsik hozzák, a nap folyamán ritkán tudsz hozzáférni ) Ne a szüleid csomagoljanak be!!! Fogalmad sem lesz, hogy mi hol van, ha helyetted megcsinálják ezt. A két hét alatt mosnod is kell, a szennyest is meg kell tanulnod légmentesen tárolni.
• Napolaj v. krém égések ellen!
• Szúnyogok és az úton tapasztalt bögölyök elleni bármilyen hatékony szer (spray, krém, hangszer, lándzsa stb).
• Nedves papírzsebkendők macskamosdáshoz (nagy tételben) illetve víz nélküli kézmosószer
• Szappan, törülköző, fogkefe, fogpaszta, testápoló v. maszírozó krém, púder
• Személyes gyógyszerek!
• Lányoknak egészségügyi betét
• Fényképezőgép, ha van, és mered is hozni stb.

Ha mindezek közül (nem félreérteni) valami nincs, akkor próbáljatok elsősorban használt kellékeket venni (Piácá dé lá á lá zé) vagy pedig kérjetek kölcsön azzal a potenciális veszéllyel, hogy lehet újat kell majd visszavenni a gazdának. Szintén ennél a résznél szólnék, főleg az új túrásoknak, hogy még a saját dolgaitok is nagy valószínűséggel tönkremehetnek, elhagyod őket, eltűnnek. Ezzel számolni kell és nem kell pánikbetegnek lenni utána.

Első túranapra legyen elkészítve legalább négy finom szendvics!
Jelezzen vissza Vitusnak, vagy Mesinek, aki tudna hozni v. kölcsönkérni nagy hűtőládát jégakukkal!


Hasznos tanácsok:

* Nézd át alaposan az útvonalat, figyeld meg merre fogunk menni, milyen vidékeket érintünk, milyen városokat. Keress rá google és wikipédia segítségével néhány érdekességre. Fontos, hogy összeálljon előtted a kép, hogy merre mi vár(hat) rád. Eszterrel már megnézegettük, hogy mit hol érdemes megnézni, és mire lesz kedv és idő.

* Vigyázz az egészségedre. Ha lehet, indulásig ne tedd tönkre magad, Legyél friss és erős az indulás idejére. Étkezz egészségesen, elkezdhetsz egy vitaminkúrát is. Az edzéseket el kell kezdeni azoknak, akik nem bringáznak rendszeresen. Lehetőleg 3-4-en menjetek együtt. Kezdjétek a vonulási szabályokat is gyakorolni. Főleg az emelkedőket másszátok.

* Nagyon fontos, hogy majd túra közben sikerüljön találnod relaxálási lehetőséget is. Amikor közösen pihenünk és nincs tennivaló, akkor próbálj meg felfrissülni, lazítani.

* Tudom, hogy mennyire segítőkészek vagytok. Erre szolgáljunk rá mindannyian! Például az étkezések nem úgy készülnek el, hogy 5 ember kínlódik, a többi 10 pedig a sátorban döglik. Fát, vizet kell szinte mindig hozni, fel kell vágni és meg kell pucolni csomó dolgot, figyeljetek oda, hogy mikor miben lehet segíteni. Kérdezzetek. Lesz amikor azt a boldogító választ kapjátok, hogy most épp jól állunk, pihenhettek!

* Ügyelj a személyes higiéniára. Keress lehetőséget még a legprimitívebb helyzetekben is, hogy tisztálkodhass. Legfontosabb a kezed tisztasága étkezés előtt.

* Jelezzétek azonnal a túravezetőnek, ha egészségi gondotok van. A zúzódás, karcolás, sérülés (ami amúgy nagyon ritka) az látványos. De a gyomorfájás, hasmenés, székrekedés, nyilalások, torok-, fogfájás, láz érzete nem jó, ha eltitkolt marad, és az „úgyis elmúlik” jeligével tovább erőlködsz. A két hét hosszú idő, és jobb bringán tölteni, mint autóban vagy kórházban. Személyes gyógyszereitek ne feledjétek! Akinek izületi gondjai vannak, vagy törése volt, az ne erőltesse meg magát.

* Az alkohol, a cigaretta, a különcködés, duzzogás, trágárság stb. nem segíti az életünket a két hét alatt. Akinek sikerül ezeket mellőzni, az másként éli meg az egész túrát.

Néhány tanács szülőknek:

• Ha a gyermeke nem veszi fel a mobiltelefont, az nem cseng be, illetve órákig nem lehet kapcsolatba lépni vele, ez még nem azt jelenti, hogy nem tudta bevenni a kanyart a lejtőn. Azt javasolom, hogy smsben tartsák a kapcsolatot, amelyre a választ akkor írja majd meg, amikor a bringáról leszáll. Este természetesen, ha van jel, akkor beszélni is tudnak. Röviden: jobb, ha napközben nem csengetnek minket, mert komoly munkában vagyunk. Reggel és este könnyebb kommunikálni.
• Igyekezni fogunk minden nap folyamán friss információkat feltölteni a túra blogjára (online napló). Címe: 2aguifi.blogspot.com illetve az agnusradio.blogspot.com oldalra is feltöltünk dolgokat. Megpróbálunk minden nap tudósítani az eseményekről, ezeket az Agnus Rádióban lehet meghallgatni, frekvencián a 88,3 Mhz-n, vagy interneten a www.agnusradio.ro honlapról is lehet kapcsolódni. A nap folyamán legkésőbb éjfélig mindig lesz friss infó rólunk, és haza is fogunk üzenni. Amennyiben szeretnének visszaüzenni a blogon keresztül, hozzászólás formájában meg lehet tenni, az aktuális cikkeknél.
• A kibocsátás a gyülekezetből a Kétágúban történik meg, a Vasárnap esti istentiszteleten, itt egy rövid bemutató is látható lesz majd, amelyben ismertetjük, hogy merre megyünk, melyek a feltételek.
• Bármilyen kérdésük van, elérhetnek a 0743210790 (Kiss Gábor), vagy a 0723625163 (Vitus István) számokon.


Vállalt feladatkörök:

Bár sokan sokféléhez értünk, ezért nem árt, ha mégis néhány különlegesebb munkakörhöz beíratkoztok. Természetesen még ezeken kívül is marad majd alkalom fát hordani, krumplit pucolni, mosogatni vagy bevásárolni.
Ezeken a területeken lehet még jeleskedni: főzési segédkezések, bringajavítás, favágás (profi módon, fejszetörések és tenyérkibontás nélkül, mikor szükséges, nagyvárosokban elmarad), gitározás vagy más hangszeren való játszás (koncertzongora esik), fotózás, online naplóírás, más egyéb...

Orvosi bizonylat: a túra előtti napra mindenkinek kötelező módon szükséges bemutatnia egy szívorvosi vizsgálatról szóló papírt, melynek alapján az orvos egészségesnek talál arra nézve, hogy 2 héten keresztül a napi erőfeszítést ki tudod bírni. Aki nem rendelkezik ilyen bizonylattal, vagy az orvos nem javasolja a túrát, akkor sajnos nem indulhat el velünk. Háziorvos ajánlása is jó, ez kevés pénzbe kerül, de enélkül senki nem indulhat el. Aki kocsival jön, annak nem szükséges ez a papír.

Aki rendelkezik két biciklivel, az kérjük hozza el a másodikat is, hiszen pótbiciklikre szükség lehet az úton, ha valakinek lerobban a biciklije, vagy elrobban egy kerék, ne kelljen emiatt megállni, tudjunk haladni. Este amúgy is biciklijavítások lesznek.


Az alábbi cikk nyomtatott változatát, a szabályzatot mindenki személyes kézjegyével el kell lássa, aki áthágja a szabályzatot, azt hazaküldjük. Remélhetőleg erre nem kerül sor.

Elmulasztottuk előzőleg feltűntetni, hogy a szabályzatot nem magunk találtuk ki, hanem egy sokkal tapasztaltabb biciklitúrás csapattól vettük át. Nagyrészt az ő érdemük a szabályzat, és köszönettel tartozunk nekik. Ugyanakkor sajnáljuk, hogy csak most került sor a forrás megjelölésére. Köszönet tehát a János Zsigmond Unitárius Kollégium biciklitúrás csapatának.

3 megjegyzés:

  1. Megdöbbenve és "enyhe" felháborodással nézem végig, amint a lekoppintott többoldalas szöveg alatt azt írja: "A szervezők"... Azt hiszem egyik kezemen megszámolhatom, hogy hány mondat a szervezők eredetije, mert a többi másnak a munkája és fáradtsága!!! Én tudom, hogy nagy és szép dolog segíteni egymást, de ennyire ellaposodtunk...?!?

    VálaszTörlés
  2. Szépen lemásoltátok a János Zsigmond Unitarius Kollégium Bicatúrájának blogjárol ezt a bejegyzést. Kemények vagytok! Legalább fel lehetett volna tüntetni a forrást. Ezt két féle képpen lehet nevezni: lopás vagy szemtelenség.

    Itt van a "sursa": http://bicajzsuk.blogspot.com/search?updated-max=2009-07-20T13%3A26%3A00%2B03%3A00&max-results=15

    Ott július 12-dikén volt felrakva itt meg 4 napra rá. Ennyit a copyrightról. Csak meg kellett volna jelölni a forrást hisz egy város levegőjéből merítünk mindannyian.

    VálaszTörlés
  3. Abszolút igazatok van, időközben megjelöltem a forrást, és elnézéseteket kérem.

    VálaszTörlés