2010. április 3., szombat

Via Dolorosa

Nagypénteken, délután 6 órakor passiójátékra került sor a templomban. Gondolatban, legalább, végigjártuk Jézus szenvedésútját. Páran közülünk verset mondtunk, páran énekeltek vagy szöveget mondtak. Ezzel próbáltunk meg ráhangolódni a feltámadás ünnepére.

Ezekből a gondolatokból idézek párat itt is, hogy mindannyian próbáljunk meg felkészülni a húsvét ünnepére, ami örömhír mindenki számára.

"Mi voltunk engedetlenek Istennel, nekünk kellett volna elszenvedni a katonák gúnyolódását, nekünk kellett volna megfizetni. (...) Nem elég elviselni a keresztjeinket. Vállalni kell azokat. Aki vállalja keresztjét, az ezzel Istent is vállalja. (...) Vajon mikor értjük meg, hogy Jézust nem siratni kell, hanem követni?! A sajnálkozás legtöbbször pótcselekvés, hogy ne kelljen Érte és Vele együtt szenvednünk. Előbb kövessük őt, s utána, ha még úgy érezzük, sírjunk, de ne Érte, hanem Vele, önmagunkért, gyermekeinkért, e világért. (...) Az adás és a vevés világának találkozója ez. Az adó mindent odaad, a vevő mindent elvesz. Mindent? A Vevő csak azt képes erőszakkal elvenni, amit az Adó előbb-utóbb úgyis elhagyni kénytelen. Ostoba fintora ez a mulandó világunknak. (...) Jézus nem választható el a kereszttől. Szenvedés nélküli szeretet nincs. Az Atya is szenvedett Jézussal együtt a kereszten. Jézus is szenved velünk együtt a mi keresztjeinken. Szeretet nélküli szenvedés pokol. (...) Nekem kellett volna meghalni a bűneimért. Aki eljutott a keresztig, az nem mehet el némán. Te mit mondasz? "

"Áll a Kereszt az ég alatt,
A föld felett.
Tajtékot ver lába körül
A gyűlölet.
Alul halálos gyűlölet,
Fölül halotti csend.
Föld kiveti, s be nem veszi
Az ég sem odafent.
Ember fia, Ember fia,
egyedül vagy a puszta végtelenben!
-Én Istenem, én Istenem,
Miért hagytál el engem?
Egyedül lenni: emberek között
Elátkozott,
Egyedül lenni: az Isten előtt
Elkárhozott,
Egyedül lenni: önmagadnak is
Csak undora,-
Hát ezt is, ezt is megtapasztalod,
Ember fia! "


Kívánok mindenkinek áldott feltámadás ünnepet, egy kis nyugalmat és csendességet.


Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése